Receptbeskrivning

Lubia bi zeit

Ingredienser för


  30 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Lubia bi zeit- Gröna bönor i tomatsås 1-3port

300g gröna bönor
300g färska mogna tomater
0,3st gul lök
0,3st vitlökshuvud
0,3st färsk finhackad chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
0,6msk tomatpuré
0,3dl vatten
salt
rapsolja till stekning
olivolja till garnering

TIPS! Om du inte hittar färska gröna bönor i affären kan du använda djupfrysta haricot verts.

Gör såhär:
Skär bort yttersta skaften på bönan (se bild) och kasta den.
Hacka sedan bönorna i lika stora bitar, ca 2 cm. Hacka lök och vitlök. Spara ca 1-2st vitlöksklyftor hela utan att hacka dem, de ska åka ner i grytan.

Skala tomaterna och hacka dem i tärningar. Hetta upp rapsolja, stek lök och vitlök på medelvärme under omrörning. De ska inte få färg och ha koll så vitlöken inte bränns vid, de ska bara bli glansiga och mjukna.

Vänd i bönorna, eventuellt chili och fräs allting en bra stund under omrörning, ca 7 min. Se till att du steker bönorna ordentligt utan att de bränns vid.

Vänd i tomathacket och stek i 2 min till. Tillsätt slutligen tomatpuré, hela vitlöksklyftor, vatten och salt.
Lägg ett lock på grytan och låt allting puttra en stund tills bönorna mjuknar, ca 30 min.

Tänk på att inte ha i för mycket vätska, såsen ska inte vara för rinnig.

Lägg upp lubian på ett fat och ringla olivolja över.
Servera med bröd och färska grönsaker skurna i stavar som lök, gurka, rädisor, salladslök, paprika, chili osv. Även pickles, oliver, persilja och mynta passar utmärkt bredvid.

Visningar: 55
Inlagt 2019-05-20 22:09:25