Receptbeskrivning

Sockerfri plommonsylt

Ingredienser för


  45 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
1 kg plommon
1 dl vatten
8—10 dadlar beroende på storlek
1 tsk kanel
2 krm vanilj
1 msk citronjuice (frivilligt)

Bli inte förskräckt av att det följer en lång "så gör
du"—text för egentligen är det hur enkelt som
helst. Koka samman alla ingredienser i 20-30
minuter. Sterilisera en burk genom att hetta upp
den till 100 grader genom kokning eller i ugn.
Och voila! Men vill du veta mer exakt hur jag
gjorde, läs gärna vidare!

Förberedelser

l. Börja med att skölja plommonen och rensa
bort dem som eventuellt är övermogna eller är
ruttnade.

2. Mät upp plommonen till ca 750 gram, vikt
kommer försvinna när du kärnat ur.

3. Bästa sättet att kärna ur tycker jag är att skära
ett snitt runt hela plommonet längs den
linje/skåra som redan syns naturligt. Dela sedan
plommonhalvorna genom att vrida halvorna
ifrån varandra. Då är det bara att plocka ur
kärnan.

Kokningen

1. Ta fram en medelstor kastrull och fyll med
plommonhalvorna. Fyll på med vattnet,
vaniljen och kanelen,

2. Kärna ur dadlarna genom att rätt och slätt ta ut
kärnan med Hngrarna, ingen krånglig kniv
behövs här. Tillsätt dadlarna i kastrullen.

3. Om man vill kan man även ha i några kärnori
kokningenjör att få marmeladen lite fastare och
rikare på pektin (som gör den geléig). Gör gärna det
om du vill men kom ihåg att plocka bort kärnorna
ejier ca 10 min kokning. Men jag tillsätter gärna lite
citronsafi istället, vilket ger samma effekt. Vill du
inte ha i vare sig kärnor eller citron så går det lika
bra ändå! Bara lite läsare marmelad.

4. Sätt nu plattan på medelvärme och låt koka i ca
20-30 minuter tills du får en bra konsistens.
Rör om då och då för att ha sönder dadlarna.

Sterilisering av burkar

1. Detta moment går att göra hur lätt eller svårt
man Vill. Men varför krängla till det? ju längre
du vill lagra din plommonmarmelad, desto
noggrannare behöver du vara.

2. Men så här gör jag: ser till att burken är diskad
och tar bort gummi— och metalldetaljer. Sätter
ugnen på ca 105 grader och ställer in burken i
10 minuter. Om gummi— och metalldetaljerna
ska komma i kontakt med
plommonmarmeladen lägger jag dem i en
bunke och håller kokande vatten över. Med
andra ord, se till att allt som kommer i kontakt
med marmeladen har varit över 100 grader.

Inlöggningen

1. När marmeladen kokat färdigt och den har
blivit geléig (kan man ens skriva så?) håller du
smidigt upp den i burkarna, jag brukar använda
en soppslev, superenkelt! Se till att även den är
riktigt ren.

2. Fylla upp ordentligt, ju fullare burk desto
längre håller den (innan den öppnas).

3. Sätt på lockar så hårt du kan men se till att du
har tillgång till en riktigt stark arm när du
senare ska få upp burken.

Visningar: 6120
Inlagt 2019-06-29 12:09:35