Receptbeskrivning

Gorgonzolaspäckad oxfilé

Ingredienser för
800 g oxfilé, 4 tjocka skivor
200 g gorgonzola
4 cl konjak
6 cl rödvin
4 dl kalvfond
2 dl grädde
salt, efter smak
peppar, efter smak
500 g mandelpotatis
50 g rumstemperat smör
1 msk olivolja
50 g kastellholmsost (från Ålandsmejeriet)
lite örtkryddor
2 dl grädde


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. OxfiléSkär en liten ficka i sidan på köttbitarna.
2. Tryck in lite gorgonzolaost, cirka en halv matsked.
3. Bryn köttet snabbt i smör och lite olivolja.
4. Tag bort stekpannan från spisen och häll i konjak.
5. Flambera hastigt.
6. Tag upp köttbitarna ur pannan.
7. Lägg lite smör i pannan och fräs löken lätt.
8. Smula ner resten av gorgonzolan, häll på vin,viltfond och grädde.
9. Koka ihop tills det återstår cirka 5-6 dl.
10. Lägg tillbaka köttet i pannan och låt puttra under lock några minuter.
11. Smaka av med salt och peppar.
12. PotatisstompSkala potatisen och koka den.
13. Häll av vattnet, sätt en handduk över kastrullen och sätt på locket och torrkoka någon minut.
14. Stöt potatisen och blanda i smöret,osten och olivoljan.
15. Salta och peppra.
16. Vänd ned örterna och den vispade grädden.
17. Lägg i en ugnssäker form och gratinera i 250 grader tills potatisen har fått färg.

Visningar: 229
Inlagt 2019-09-20 13:44:05