Receptbeskrivning

Helstekt fläskfilé med portvinssås

Ingredienser för
600 g fläskfilé
1 dl neutral olja
1 tsk timjan
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk färsk ingefära
1 schalottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl portvin
4 dl köttbuljong
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
potatismos smaksatt med riven emmentaler
lättkokta smörslungade grönsaker


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. FläskfiléSätt ugnen på 180°. Blanda ihop olja, timjan, peppar och ingefära till en marinad och marinera fläskfilén i 1 timme. Bryn den runt om och efterstek sedan i ugnen i 8–10 minuter. Låt köttet vila inlindat i aluminiumfolie och håll det varmt. Skär upp köttet precis före servering.
2. PortvinssåsFinhacka schalottenlök. Smält smör i en kastrull och fräs schalottenlöken utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan och spä redningen med vätskan, lite i taget och under omrörning. Krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter, rör om då och då. Sila såsen.
3. Servera köttet med portvinssås, lättkokta grönsaker och potatismos. Tips: smaksätt moset med riven emmentaler.

Visningar: 290
Inlagt 2019-09-20 14:02:44