Receptbeskrivning
Salted caramel cheesecake
Ingredienser
för
Beskrivning
Salted caramelcheesecake 12 bitar
Botten
14st digestivekex
0,5dl strösocker
0,5tsk salt
100g smör
Cheesecakefyllning
900g färskost (cream cheese) - rumstempererad
3dl strösocker
1st vaniljstång
0,5dl vetemjöl (1⁄2 dl)
2dl gräddfil - rumstempererad
3st ägg - rumstempererad
1st äggula - rumstempererad
Kolasås
100g glykos
2dl strösocker
1,75dl grädde
50g Smör
1tsk flingsalt
Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor.
Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med.
Fodra en bakform, 23 cm i diameter med smulorna, även 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet.
Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga.
Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till.
Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt.
Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Skulle rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.
Kolasås: Värme glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna
Botten
14st digestivekex
0,5dl strösocker
0,5tsk salt
100g smör
Cheesecakefyllning
900g färskost (cream cheese) - rumstempererad
3dl strösocker
1st vaniljstång
0,5dl vetemjöl (1⁄2 dl)
2dl gräddfil - rumstempererad
3st ägg - rumstempererad
1st äggula - rumstempererad
Kolasås
100g glykos
2dl strösocker
1,75dl grädde
50g Smör
1tsk flingsalt
Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor.
Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med.
Fodra en bakform, 23 cm i diameter med smulorna, även 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet.
Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga.
Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till.
Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt.
Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Skulle rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.
Kolasås: Värme glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna
Visningar: 119
Inlagt 2020-05-10 17:28:43






30 min