Receptbeskrivning

Grova rågkakor

Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Grova RÃ¥gkakor, ca 12st

Fiberrika, saftiga och luftiga rågkakor som gör frukosten till dagens godaste mål.

25g jäst
4dl vatten
1 ½ dl havregryn
1 ½tsk salt
2msk ljus sirap
2msk rapsolja
1 ½dl grovt rågmjöl
7–8dl rågsikt

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min.
Tillsätt salt, sirap, olja, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer och platta dem till 1–2 cm tjocklek. Gör ett hål i mitten, 2–3 centimeter i diameter.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och nagga hål på ytan med en potatissticka. Låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden längst ner i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.

Visningar: 356
Inlagt 2020-05-10 17:31:49