Receptbeskrivning

Kladdmuffins

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Tid: 25 min varav 10 min i ugnen
Portioner 16 st
Näringsvärde Näringsvärde per kladdmuffins: 146 kcal
Ingredienser:
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
2 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt
Utrustning:

16 st bakformar
ev. elvisp
Ugn:

200 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
Baka kladdiga kladdmuffins så här:
Sätt ugnen på 200°C.

Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.

(Tänk på att du bara behöver värma på så länge att hälften av smöret smält. Därefter smälter resten av smöret av den befintliga värmen och smöret slipper bli onödigt varmt.)

100 g smör
smält smör
Placera ut bakformar i papper på en plåt (16 st för en sats kladdkakesmet).

Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa (gärna med elvisp) till en fluffig smet.

2 st ägg
2,5 dl strösocker
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, salt och kakao. Vispa till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)

2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
2 krm salt
4 msk kakao
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. (Med elvisp ca 20 sekunder på lägsta effekt.)

2 dl vetemjöl
tillsätt vetemjöl och smält smör
Fördela smeten i bakformarna.

Grädda kladdmuffinsen mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter.

Under tiden de gräddas växer de upp och när du ser tendens till att de börjar sjunka så är det dags att ta ut dem. Tiden man gräddar kladdmuffinsen i ugnen är helt avgörande för kladdigheten, väntar man längre med att ta ut dem så blir de mindre kladdiga.

Så fort du tar ut dem ur ugnen så börjar de sjunka ihop vilket är helt i sin ordning.

Låt kladdmuffinsen svalna under en handduk så blir inte kladdkakemuffinsarna hårda. Under tiden de svalnar kommer de sjunka ihop en del, till lite sega, kladdiga och goda choklad-kladdmuffins.

(Om dina kladdmuffins inte sjunker ihop utan mer liknar vanliga chokladmuffins så behöver du korta gräddningstiden i ugnen, det är gräddningstiden som avgör kladdigheten.)

Servera de avsvalnade kladdmuffinsarna eller förpacka i plastpåsar. De går bra att frysa.

Visningar: 20
Inlagt 2020-05-24 12:19:32