Receptbeskrivning

Gratinerad lax med saffransÅs och tomat i ugn

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Gör så här
Jag köper gärna färsk laxsida, be dem skära bort skinnet i charken så är det klart. Lägg laxsidan i en smörad form, salta och peppra laxen. Funkar förstås med fryst lax portionsbitar också. Sätt ugnen på 200 grader. Skär purjolöken i bitar, dela tomaterna i halvor och lägg över och runt om laxen, lägg på spenaten. Jag river den i bitar, inte för smått. Riv skalet från apelsinen över laxen. Ta ett rivjärn, det vita på apelsinen ska inte med. Koka upp grädde och creme fraiche och saffran i en gryta, tillsätt buljongtärningen, matlagningsvin, tabasco, salt och peppar, sänk plattan och rör så det tjocknar något. Räcker koka några minuter. Häll allt över fisken och gratinera i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera med kokt potatis eller pressad potatis, eller varför inte blomkålsris, det är mycket sås så det passar perfekt.


500 g
Färsk lax

1 stor näve
Färsk spenat

1/2 st
Purjolök

12 st
Babytomater

1 st
Apelsin, rivet skal

3 dl
Grädde

1 dl
Creme fraiche

1-2 paket
Saffran

0,5 dl
Vitt matlagningsvin eller vanligt vitt vin

1/2
Några droppar

Tabasco
Nypa
Salt och peppar

Visningar: 58
Inlagt 2020-09-14 18:03:48