Receptbeskrivning
Gratinerad lax med saffransÅs och tomat i ugn
Ingredienser
för
Beskrivning
Gör så här
Jag köper gärna färsk laxsida, be dem skära bort skinnet i charken så är det klart. Lägg laxsidan i en smörad form, salta och peppra laxen. Funkar förstås med fryst lax portionsbitar också. Sätt ugnen på 200 grader. Skär purjolöken i bitar, dela tomaterna i halvor och lägg över och runt om laxen, lägg på spenaten. Jag river den i bitar, inte för smått. Riv skalet från apelsinen över laxen. Ta ett rivjärn, det vita på apelsinen ska inte med. Koka upp grädde och creme fraiche och saffran i en gryta, tillsätt buljongtärningen, matlagningsvin, tabasco, salt och peppar, sänk plattan och rör så det tjocknar något. Räcker koka några minuter. Häll allt över fisken och gratinera i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera med kokt potatis eller pressad potatis, eller varför inte blomkålsris, det är mycket sås så det passar perfekt.
500 g
Färsk lax
1 stor näve
Färsk spenat
1/2 st
Purjolök
12 st
Babytomater
1 st
Apelsin, rivet skal
3 dl
Grädde
1 dl
Creme fraiche
1-2 paket
Saffran
0,5 dl
Vitt matlagningsvin eller vanligt vitt vin
1/2
Några droppar
Tabasco
Nypa
Salt och peppar
Jag köper gärna färsk laxsida, be dem skära bort skinnet i charken så är det klart. Lägg laxsidan i en smörad form, salta och peppra laxen. Funkar förstås med fryst lax portionsbitar också. Sätt ugnen på 200 grader. Skär purjolöken i bitar, dela tomaterna i halvor och lägg över och runt om laxen, lägg på spenaten. Jag river den i bitar, inte för smått. Riv skalet från apelsinen över laxen. Ta ett rivjärn, det vita på apelsinen ska inte med. Koka upp grädde och creme fraiche och saffran i en gryta, tillsätt buljongtärningen, matlagningsvin, tabasco, salt och peppar, sänk plattan och rör så det tjocknar något. Räcker koka några minuter. Häll allt över fisken och gratinera i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera med kokt potatis eller pressad potatis, eller varför inte blomkålsris, det är mycket sås så det passar perfekt.
500 g
Färsk lax
1 stor näve
Färsk spenat
1/2 st
Purjolök
12 st
Babytomater
1 st
Apelsin, rivet skal
3 dl
Grädde
1 dl
Creme fraiche
1-2 paket
Saffran
0,5 dl
Vitt matlagningsvin eller vanligt vitt vin
1/2
Några droppar
Tabasco
Nypa
Salt och peppar
Visningar: 462
Inlagt 2020-09-14 16:03:48

