Receptbeskrivning

Lussebulle med vaniljfyllning

Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Saffransbullar med Vanilj, 30 st:

Ingredienser Bulldeg:
5dl standardmjölk
50g jäst
0.5msk mortlade kardemummakärnor
1g saffran
1dl strösocker
1st ägg (går att utesluta)
1msk vaniljsocker
0.5tsk salt
150g smör, rumsvarmt
12-15dl vetemjöl

Ingredienser fyllning:
200g smör, rumsvarmt
1.5dl farinsocker
1tsk vaniljpulver

Sockerlag:
1.5dl Strösocker
1.5dl Vatten

* Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda tills allt socker smält och du fått en sockerlag.

Garnering:
Pärlsocker

Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.

Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.

Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av remonsen och vik sedan degen på mitten.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt.

Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.

Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.

Gör nu sockerlagen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.

Visningar: 187
Inlagt 2020-12-13 16:21:17