Receptbeskrivning
Lussebulle med vaniljfyllning
Ingredienser
för
Beskrivning
Saffransbullar med Vanilj, 30 st:
Ingredienser Bulldeg:
5dl standardmjölk
50g jäst
0.5msk mortlade kardemummakärnor
1g saffran
1dl strösocker
1st ägg (går att utesluta)
1msk vaniljsocker
0.5tsk salt
150g smör, rumsvarmt
12-15dl vetemjöl
Ingredienser fyllning:
200g smör, rumsvarmt
1.5dl farinsocker
1tsk vaniljpulver
Sockerlag:
1.5dl Strösocker
1.5dl Vatten
* Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda tills allt socker smält och du fått en sockerlag.
Garnering:
Pärlsocker
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av remonsen och vik sedan degen på mitten.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt.
Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.
Gör nu sockerlagen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.
Ingredienser Bulldeg:
5dl standardmjölk
50g jäst
0.5msk mortlade kardemummakärnor
1g saffran
1dl strösocker
1st ägg (går att utesluta)
1msk vaniljsocker
0.5tsk salt
150g smör, rumsvarmt
12-15dl vetemjöl
Ingredienser fyllning:
200g smör, rumsvarmt
1.5dl farinsocker
1tsk vaniljpulver
Sockerlag:
1.5dl Strösocker
1.5dl Vatten
* Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda tills allt socker smält och du fått en sockerlag.
Garnering:
Pärlsocker
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av remonsen och vik sedan degen på mitten.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt.
Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.
Gör nu sockerlagen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.
Visningar: 187
Inlagt 2020-12-13 16:21:17






30 min