Receptbeskrivning
Mandel och Saffranssemlor
Ingredienser
för
Beskrivning
Vi fyller gärna våra bullar med olika bär. Havtorn passar jättebra till saffran. Varsegod till ett kanongott recept!
🙏🥰
'
Mandel och Saffranssemlor
Bullar
3 1/2 dl osötad sojamjölk
1 pkt saffran (á 1/2 g)
2 msk sprit
3/4 dl rapsolja
25 g jäst
1 tsk mortlade kardemummakärnor
2 tsk xantangummi
2 nypor salt
1 dl sötning ( hälften björksocker, hälften kokossocker som vi tog) eller 1 dl rårörsocker
2 dl quinoamjöl eller durramjöl
2 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
1 dl flagad mandel
Lägg saffran tillsammans med sprit och lite socker i ett litet glas och låt dra en stund. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Värm på mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjöken, oljan och saffransspriten. Tillsätt den torra mixen. Vispa med elvisp eller bakmaskin ca 5 minuter tills att du har en jämn fin smet. Häll över i en spritspåse. Spritsa ut ca 20 stycken bullar på två plåtar och låt jäsa oövertäckta i 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla dem lätt med lite växtbaserad mjölk och strössla på mandelspån och lite kokossocker. Grädda 6-10 minuter beroende på ugn. Låt svalna.
Skär av ett lock och lägg en klick mandelmassa på bullen, spritsa på grädden och sätt på locket igen. Ät och njut! Går även jättebra att frysa bullarna ofyllda. (SUPERGOTT att ta fram och värma i ugnen!)
Mandelmassa
2 1/2 dl mandel
3 msk björksocker
2 msk kokossocker
några skvättar citronsaft
en nypa salt
1/2 tsk mortlad kardemumma
Blötlägg 2 dl av mandeln, gärna över natten. Rosta de andra i ugnen på 220 grader i ca 5 minuter. låt svalna. Skölj av de blötlagda mandlarna och mixa med sockret i en matberedare. Tillsätt de rostade mandlarna, citron, salt och kardemumma och mixa till den konsistens du vill ha. Skrapa ner då och då från kanterna.
Tofu-Cashewgrädde
1/2 pkt silkestofu
1 1/2 dl cashewnötter (blötlagda)
några skvättar osötad sojamjölk
Blötlägg cashewnötterna några timmar. Skölj sedan av och mixa allt slätt.
🙏🥰
'
Mandel och Saffranssemlor
Bullar
3 1/2 dl osötad sojamjölk
1 pkt saffran (á 1/2 g)
2 msk sprit
3/4 dl rapsolja
25 g jäst
1 tsk mortlade kardemummakärnor
2 tsk xantangummi
2 nypor salt
1 dl sötning ( hälften björksocker, hälften kokossocker som vi tog) eller 1 dl rårörsocker
2 dl quinoamjöl eller durramjöl
2 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
1 dl flagad mandel
Lägg saffran tillsammans med sprit och lite socker i ett litet glas och låt dra en stund. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Värm på mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjöken, oljan och saffransspriten. Tillsätt den torra mixen. Vispa med elvisp eller bakmaskin ca 5 minuter tills att du har en jämn fin smet. Häll över i en spritspåse. Spritsa ut ca 20 stycken bullar på två plåtar och låt jäsa oövertäckta i 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla dem lätt med lite växtbaserad mjölk och strössla på mandelspån och lite kokossocker. Grädda 6-10 minuter beroende på ugn. Låt svalna.
Skär av ett lock och lägg en klick mandelmassa på bullen, spritsa på grädden och sätt på locket igen. Ät och njut! Går även jättebra att frysa bullarna ofyllda. (SUPERGOTT att ta fram och värma i ugnen!)
Mandelmassa
2 1/2 dl mandel
3 msk björksocker
2 msk kokossocker
några skvättar citronsaft
en nypa salt
1/2 tsk mortlad kardemumma
Blötlägg 2 dl av mandeln, gärna över natten. Rosta de andra i ugnen på 220 grader i ca 5 minuter. låt svalna. Skölj av de blötlagda mandlarna och mixa med sockret i en matberedare. Tillsätt de rostade mandlarna, citron, salt och kardemumma och mixa till den konsistens du vill ha. Skrapa ner då och då från kanterna.
Tofu-Cashewgrädde
1/2 pkt silkestofu
1 1/2 dl cashewnötter (blötlagda)
några skvättar osötad sojamjölk
Blötlägg cashewnötterna några timmar. Skölj sedan av och mixa allt slätt.
Visningar: 114
Inlagt 2021-01-24 19:12:12