Receptbeskrivning

Glutenfri grönkålspaj

Ingredienser för


  30 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Glutenfri grönkålspaj

(Pajform ca 24 cm)

Pajskal

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 g smör
1 ägg
1 msk fiberhusk
1 tsk salt


Fyllning

275 g färsk hackad grönkål
1 rödlök
2 klyftor vitlök
3 ägg
2,5 dl grädde/havregrädde/mjölk
150 g riven Västerbottensost
ca 50 g ädelost
0,5 dl valnötter
Salt & nymalen svartpeppar
Smör eller olja




Gör så här:

Pajskal
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Mixa mandelmjöl och sesamfrön i matberedare (eller blanda ihop förhand). I med rumstempererat smör, fiberhusk, salt och ägg. – Knåda till en deg och låt degen vila i kylskåp ca 30 min.
– Tryck ut pajskalet i en pajform, nagga och förgrädda i ca 10 min.
– Ta ut pajformen och höj ugnen till 200 grader.



Fyllning
– Hacka eller skiva rödlöken och hacka vitlöken.
– Fräs lök och vitlök i smör eller olja. I med grönkålen (spara några bitar att toppa pajen med), salta och peppra.
– Vispa upp äggen i en skål och tillsätt grädde/mjölk, riven västerbottensost och ca 2/3 av ädelosten.
– Lägg grönkålsblandningen i det förgräddade pajskalet och slå på äggstanningen.
– Smula över resten av ädelosten.
– Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
– Lägg på lite inoljade grönkålsblad (detta kan man skippa om man vill) och hackade valnötter och grädda i ytterligare 15 minuter – eller tills pajen fått fin färg.

glutenfri grönkålspaj

Vill man ha lite färg på pajen – toppa gärna med granatäppelkärnor. Det blir en härligt syrlig smak tillsammans med det salta.

Visningar: 21
Inlagt 2021-01-24 20:41:45