Receptbeskrivning

Roys rabarberkaka med toscatäcke

Ingredienser för
Mandelkaka
150 g smör
1 dl vetemjöl
1.5 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
5 st ägg
0.5 tsk salt
4 st rabarberstjälkar
kardemumma malen
rörsocker
Toscatäcke
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 msk ljus sirap
2 dl mandelspån


  0 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Barnfavorit!
Beskrivning
1. Skär rabarber i 1-2 cm stora bitar. Blanda rabarbern med rörsocker och kardemumma i en bunke.

2. Sätt ugnen på 180 grader.

3. Smöra och mjöla en form, ca 22 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten.

4. Smält smöret i en kastrull på spisen, ställ åt sidan så att det får svalna lite.

5. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, vaniljsocker, äggvita och salt med en visp. Tillsätt smöret och blanda till en slät och fin smet.

6. Fördela smeten i formen, strö över rabarber och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Ta ut ur ugnen och höj värmen till 220 grader.

Toscasmet

7. Koka ihop smör, grädde, strösocker och glykos på medelvärme i en kastrull under konstant omrörning. Den ska få en lätt gyllenbrun färg, passa så att det inte bränner i botten.

8. Ta från värmen och rör ner mandelspånen.

9. Fördela toscasmeten på kakan och grädda mitt i ugnen (220 grader) i ca 10 minuter tills kakan fått en fin, gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.

10. Servera gärna kakan med vaniljsås.

Visningar: 438
Inlagt 2021-05-16 14:52:06