Receptbeskrivning

Chokladbollstårta med rom

Ingredienser för


  30 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Chokladbollstårta med rom 10-12 bitar

Chokladbotten
150g smör
100g mörk choklad, hackad
1,75dl socker
1dl farinsocker
1dl kakoa
1,5dl kaffe
3dl vetemjöl
1,5tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
1nypa salt
3st ägg

Chokladbollssmet
150g rumsvarmt smör
1,5dl socker
1msk vaniljsocker
4,5msk kakao
4,5dl havregryn
4msk rom (kan bytas ut mot starkt kaffe)
1dl riven kokos

Chokladsmörkräm
100g choklad (mörk eller ljus)
150g rumsvarmt smör
0,75dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1nypa salt

Glasyr
75g mörk choklad
1,5msk smör

Chokladbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, 18–20 cm i diameter.

Smält smöret i en kastrull. Blanda ner choklad, strösocker, farinsocker och kakao. Rör tills chokladen har smält och allt är blandat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt kaffet. Häll smeten i en bunke och låt den svalna en stund.

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget i chokladblandningen, och vänd sedan ner de torra ingredienserna.


Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 50–60 min, känn gärna med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Ta ut kakan och vänd upp den på ett galler för att kallna. Diska formen innan du gör chokladbollssmeten.


Chokladbollssmet: Blanda ihop alla ingredienser förutom kokos. Ta undan 1⁄3 av smeten. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på samma form som du bakade chokladkakan i, eller täck den med plastfolie. Tryck ut chokladbollssmeten i formen och låt den stå kallt. Rulla små chokladbollar av resten av smeten och rulla bollarna i kokos. Ställ dem i kylskåp.

Skär den kalla tårtbottnen i två delar. Spänn loss kanten på formen och lyft ur chokladbollsbottnen. Lägg den uppochner på den undre tårtbottnen och dra bort pappret/plasten. Lägg den andra bottnen ovanpå.

Chokladsmörkräm: Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikro och låt den svalna till rumstemperatur. Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt och vispa i ytterligare någon minut. Tillsätt den smälta chokladen under vispning och vispa tills allt är blandat. Bred ut smörkrämen runt om och på toppen av tårtan. Låt den stå i kylskåp i 30 min.


Glasyr: Hacka chokladen till glasyren. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen, rör tills den smält. Låt blandningen svalna. Häll glasyren på toppen av tårtan och låt den stelna i rumstemperatur. Garnera tårtan med små chokladbollar runt om. Ställ tårtan i kylskåp. Ta fram tårtan 1 timme innan servering.

Visningar: 313
Inlagt 2021-12-29 18:31:22