Receptbeskrivning
Munkar
Ingredienser
för
75 g smör
4 dl mjölk
1 frp torrjäst
1 tsk bakpulver
12 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk salt
2 st ägg
1 st citron, rivet skal
2 dl socker
0.5 msk kanel
1 krm salt
4 dl mjölk
1 frp torrjäst
1 tsk bakpulver
12 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk salt
2 st ägg
1 st citron, rivet skal
Stekning
1 l rapsolja 2 dl socker
0.5 msk kanel
1 krm salt
Beskrivning
Smält smöret.
Blanda torrjäst, bakpulver, socker och salt i vetemjölet.
Värm mjölken till 42° och blanda ner i mjölblandningen tillsammans med det avsvalnade smöret.
Rör ner äggen och lägg eventuellt till rivet citronskal (kan uteslutas).
Degen skall vara relativt lös.
Låt degen jäsa i 40-50 minuter till cirka dubbel storlek.
Kavla ut degen till en cirka 0.5 cm tjock skiva och ta ut munkringar med ett mått.
Låt munkarna jäsa ytterligare 30 minuter övertäckta med bakduk.
Hetta upp olja i kastrull eller traktörpanna till cirka 180°.
Fritera munkarna i olja ett par minuter på bägge sidorna tills de är gyllenbruna.
Lyft upp munkarna på ett hushållspapper och låt oljan rinna av.
Vänd munkarna i socker-kanelblandning medan de ännu är varma.
Blir cirka 40 stycken.
Blanda torrjäst, bakpulver, socker och salt i vetemjölet.
Värm mjölken till 42° och blanda ner i mjölblandningen tillsammans med det avsvalnade smöret.
Rör ner äggen och lägg eventuellt till rivet citronskal (kan uteslutas).
Degen skall vara relativt lös.
Låt degen jäsa i 40-50 minuter till cirka dubbel storlek.
Kavla ut degen till en cirka 0.5 cm tjock skiva och ta ut munkringar med ett mått.
Låt munkarna jäsa ytterligare 30 minuter övertäckta med bakduk.
Hetta upp olja i kastrull eller traktörpanna till cirka 180°.
Fritera munkarna i olja ett par minuter på bägge sidorna tills de är gyllenbruna.
Lyft upp munkarna på ett hushållspapper och låt oljan rinna av.
Vänd munkarna i socker-kanelblandning medan de ännu är varma.
Blir cirka 40 stycken.
Visningar: 193
Inlagt 2022-08-07 18:06:10






120 min