Receptbeskrivning

Saffranssmörbullar

Ingredienser för


  30 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Saffranssmörbullar
ca 30 bullar


Fyllning
150g smör, rumsvarmt
1 1⁄2dl florsocker
(eller 1 dl strösocker)
1msk vaniljsocker

Deg
1pkt saffran,1⁄2 g
3dl mjölk, fingervarm
50g jäst
1 1⁄2dl strösocker
1⁄2tsk kardemumma­ kärnor, mortlade
1krm salt
3st ägg
225g smör, rumsvarmt
12–14dl vetemjöl

Pensling och garnering
1st ägg
pärlsocker

Fyllning: Blanda smör, florsocker och vaniljsocker i en skål. Klicka ut ca 30 små kulor på en tallrik och ställ den i frysen medan degen bakas och jäser.

Deg: Blanda saffranet med mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den har lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminium- eller pappersformar ställda på en plåt.

Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem svalna på ett galler.

Visningar: 240
Inlagt 2022-12-18 14:50:16