Receptbeskrivning
Saffranssmörbullar
Ingredienser
för
Beskrivning
Saffranssmörbullar
ca 30 bullar
Fyllning
150g smör, rumsvarmt
1 1⁄2dl florsocker (eller 1 dl strösocker)
1msk vaniljsocker
Deg
1pkt saffran,1⁄2 g
3dl mjölk, fingervarm
50g jäst
1 1⁄2dl strösocker
1⁄2tsk kardemumma kärnor, mortlade
1krm salt
3st ägg
225g smör, rumsvarmt
12–14dl vetemjöl
Pensling och garnering
1st ägg
pärlsocker
Fyllning: Blanda smör, florsocker och vaniljsocker i en skål. Klicka ut ca 30 små kulor på en tallrik och ställ den i frysen medan degen bakas och jäser.
Deg: Blanda saffranet med mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den har lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminium- eller pappersformar ställda på en plåt.
Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
ca 30 bullar
Fyllning
150g smör, rumsvarmt
1 1⁄2dl florsocker (eller 1 dl strösocker)
1msk vaniljsocker
Deg
1pkt saffran,1⁄2 g
3dl mjölk, fingervarm
50g jäst
1 1⁄2dl strösocker
1⁄2tsk kardemumma kärnor, mortlade
1krm salt
3st ägg
225g smör, rumsvarmt
12–14dl vetemjöl
Pensling och garnering
1st ägg
pärlsocker
Fyllning: Blanda smör, florsocker och vaniljsocker i en skål. Klicka ut ca 30 små kulor på en tallrik och ställ den i frysen medan degen bakas och jäser.
Deg: Blanda saffranet med mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den har lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminium- eller pappersformar ställda på en plåt.
Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
Visningar: 240
Inlagt 2022-12-18 14:50:16






30 min