Receptbeskrivning

Lättlagad rödvinssås

Ingredienser för
1 st schalottenlök grovhackad
1 st morot skivad
2 msk smör
1 msk tomatpuré
3 msk rårörsocker
0.75 dl balsamvinäger
4.5 dl rött vin
1 st köttbuljongtärning
1.5 tsk soja
4.5 dl vatten
1 msk majsstärkelse
salt och peppar


  60 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
En rödvinssås måste inte koka i evigheter för att bli mustigt god. Den här lättlagade rödvinssåsen får härligt smakdjup på bara en halvtimme. Såsen är en fin smaksättare till linser och kyckling, men passar också fint till biff, oxfilé och entrecôte.

Gör så här:
Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.

Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras.

Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.
Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter.

Tillsätt buljong, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Sila såsen.
Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt eller servera direkt.
(30 minuter före servering ifall du gjort såsen tidigare)
Häll såsen i en kastrull. Koka upp, varmhåll.

Från Buffé (Ica) nr 12, 2015.

Visningar: 313
Inlagt 2023-02-13 18:46:03