Receptbeskrivning

Fakesill Senaps- och vitlökssill/aubergine

Ingredienser för


  30 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Senapssill /Auberginesill
0,5 aubergine, stor
0,5 rödlök

Lagen
1,25 dl vatten
0,5 dl ättiksprit 12%
0,5 dl socker
3 kryddpepparkorn, grovt krossade
1 lagerblad
3 kryddnejlikor

Senapssåsen
1 dl rapsolja
3 msk skånsk senap
1 msk socker
2 msk rödvinsvinäger, vitvinsvinäger fungerar också
1 dl dill, hackad
vitpeppar
salt


Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.

För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.

Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 tim för marinering.

Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen.
Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål.
Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.

Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen från löken och auberginen.
Blanda ner senapssåsen i de inlagda grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.


”Vitlökssill”

0,5 st aubergine
0,5st citron pressad saft
1st vitlöksklyfta
1 dl grekisk yoghurt
1 dl majonnäs
salt och svartpeppar
1 msk färska örter, t ex dill, gräslök eller persilja


Dagen innan:
Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.

För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.

Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 tim för marinering.

Dagen då det ska ätas:
Pressa vitlöksklyftor och blanda med grekisk yoghurt, majonnäs och hackad dill. Blanda ner det i aubergineburke” när du hällt av spadet från auberginen.
Smaka av med salt och peppar och droppa i lite pressad citron. Servera med nykokt färskpotatis.

Visningar: 120
Inlagt 2023-04-10 16:13:12