Receptbeskrivning
Ajvar
Ingredienser
för
3 st röda paprikor
1 st aubergine
2 st vitlöksklyftor
2 tsk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
1 st aubergine
2 st vitlöksklyftor
2 tsk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
Beskrivning
■Sätt ugnen på 250 grader. Gärna grillfunktion.
■Lägg paprikan och aubergine i en ugnssäker form. De ska vara inne i ugnen cirka 25-30 minuter tills de får en mörkare färg.
■Ta ut från ugnen och lägg i en kastrull och täck över med lock. Låt dem svettas och svalna där i 20 minuter.
■Därefter skär du bort själken på aubergine och drar av skalet samt kärnar ur paprikorna. Lägg ner och blanda övriga ingredienser i en mixer eller stavmixer.
■Häll ut blandningen i en kastrull och låt sjuda på medelvärme i cirka 20 minuter eller tills man får önskad konsistens. Den ska inte vara rinnig men inte heller för fast
â– Smaka av med salt och peppar.
■Servera i en skål och lägg det som eventuellt blir över i en lufttät burk.
â– Anteckningar
Det är viktigt att både paprikan och auberginen rostas ordentligt och att de får svettas under lock efteråt. Detta bidrar till en mer intensiv smak.
■Hur länge håller ajvar i kylen?
Hemgjord ajvar håller cirka 7 dagar i kylen under förutsättning att man varar den i en förseglad behållare, exempelvis en lufttät burk i glas
■Lägg paprikan och aubergine i en ugnssäker form. De ska vara inne i ugnen cirka 25-30 minuter tills de får en mörkare färg.
■Ta ut från ugnen och lägg i en kastrull och täck över med lock. Låt dem svettas och svalna där i 20 minuter.
■Därefter skär du bort själken på aubergine och drar av skalet samt kärnar ur paprikorna. Lägg ner och blanda övriga ingredienser i en mixer eller stavmixer.
■Häll ut blandningen i en kastrull och låt sjuda på medelvärme i cirka 20 minuter eller tills man får önskad konsistens. Den ska inte vara rinnig men inte heller för fast
â– Smaka av med salt och peppar.
■Servera i en skål och lägg det som eventuellt blir över i en lufttät burk.
â– Anteckningar
Det är viktigt att både paprikan och auberginen rostas ordentligt och att de får svettas under lock efteråt. Detta bidrar till en mer intensiv smak.
■Hur länge håller ajvar i kylen?
Hemgjord ajvar håller cirka 7 dagar i kylen under förutsättning att man varar den i en förseglad behållare, exempelvis en lufttät burk i glas
Visningar: 69
Inlagt 2023-11-04 00:45:52





.jpg)
90 min