Receptbeskrivning
Lepinjabröd
Ingredienser
för
5 dl ljummet vatten
30 g färsk jäst eller 3 tsk torrjäst
11 dl vetemjöl
0.5 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk socker
30 g färsk jäst eller 3 tsk torrjäst
11 dl vetemjöl
0.5 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk socker
Beskrivning
♤
â– Lös upp jästen och socker med ljummet vatten.Â
■Tillsätt olja och blanda. Blanda i mjöl och salt. Knåda degen en bra stund, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Degen ska vara ganska kladdig men ändå kännas smidig.
■Mjöla degen, täck med en plastpåse och låt vila i rumstemperatur i ca 1-1,5 h eller i kylen över natten.
■Häll ut degen på mjölat bord, dela degen i 8 bitar och forma sedan bitarna till bollar.
■Låt vila under bakduk i ca 30 min. Ta en degboll och lägg på mjölat bord. Tryck varsamt ut bollen med fingrarna till ett runt bröd som är ca 0,5 cm tjockt och ca 15 cm stor i omkretsen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör ett rutat mönster på brödets ovansida med en kniv.
■Täck bröden med en bakduk och låt vila i 30 min
■Värm ugnen till 225°. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12-15 min.
■Ta ut från ugnen och täck direkt med en bakduk. Låt svalna och förvara sedan i en påse.
■Servera med önskat tillbehör.
Supergott med cevapcici eller pljeskavica. Frys in bröden som blir över, helst samma dag som de bakats, då håller de sig fräscha och goda upp till 3 månader
â– Lös upp jästen och socker med ljummet vatten.Â
■Tillsätt olja och blanda. Blanda i mjöl och salt. Knåda degen en bra stund, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Degen ska vara ganska kladdig men ändå kännas smidig.
■Mjöla degen, täck med en plastpåse och låt vila i rumstemperatur i ca 1-1,5 h eller i kylen över natten.
■Häll ut degen på mjölat bord, dela degen i 8 bitar och forma sedan bitarna till bollar.
■Låt vila under bakduk i ca 30 min. Ta en degboll och lägg på mjölat bord. Tryck varsamt ut bollen med fingrarna till ett runt bröd som är ca 0,5 cm tjockt och ca 15 cm stor i omkretsen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör ett rutat mönster på brödets ovansida med en kniv.
■Täck bröden med en bakduk och låt vila i 30 min
■Värm ugnen till 225°. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12-15 min.
■Ta ut från ugnen och täck direkt med en bakduk. Låt svalna och förvara sedan i en påse.
■Servera med önskat tillbehör.
Supergott med cevapcici eller pljeskavica. Frys in bröden som blir över, helst samma dag som de bakats, då håller de sig fräscha och goda upp till 3 månader
Visningar: 112
Inlagt 2023-11-04 02:29:00





.jpg)
175 min