Receptbeskrivning
Fylld gratinerad bakad potatis
Ingredienser
för
8 st bakpotatisar medelstora
75 g champinjoner färska
2 st vitlöksklyftor
smör till stekning
1 dl grädde
2 msk smör
2 msk gräslök fint skuren
1 tsk timjan färsk hackad
2 dl ost lagrad riven
salt och peppar
Fyllning
inkråm från bakade potatisar75 g champinjoner färska
2 st vitlöksklyftor
smör till stekning
1 dl grädde
2 msk smör
2 msk gräslök fint skuren
1 tsk timjan färsk hackad
2 dl ost lagrad riven
salt och peppar
Beskrivning
1. Tvätta potatisarna och torka av med en handduk.
2. Picka små hål i skalet med en gaffel och pensla potatisen med olivolja.
3. Baka i ugnen på 225° i ca 1 timme. Känn med en sticka om den är färdig.
4. Dela de bakade potatisarna i halvor och gröp ur dem, lämna ca 7 mm vid kanterna så att de inte trillar ihop. Spara den urgröpta potatisen till fyllningen.
5. Fyllning: Skär svampen i skivor och finhacka vitlöken. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek svampen tills den får lite färg. Tillsätt vitlöken och låt den steka med några sekunder. Blanda ner den urgröpta potatisen och häll på grädden. Låt puttra några minuter. Ta pannan från värmen och blanda i smör, gräslök, timjan och ost. Smaka av med salt och peppar. Fyll de urgröpta potatisarna med blandningen.
6. Lägg de fyllda potatishalvorna i en eldfast form och gratinera i ugnen, 225°, tills de får fin färg, ca 10 minuter. Dekorera med färsk timjan och servera med en sallad eller en grillad köttbit.
2. Picka små hål i skalet med en gaffel och pensla potatisen med olivolja.
3. Baka i ugnen på 225° i ca 1 timme. Känn med en sticka om den är färdig.
4. Dela de bakade potatisarna i halvor och gröp ur dem, lämna ca 7 mm vid kanterna så att de inte trillar ihop. Spara den urgröpta potatisen till fyllningen.
5. Fyllning: Skär svampen i skivor och finhacka vitlöken. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek svampen tills den får lite färg. Tillsätt vitlöken och låt den steka med några sekunder. Blanda ner den urgröpta potatisen och häll på grädden. Låt puttra några minuter. Ta pannan från värmen och blanda i smör, gräslök, timjan och ost. Smaka av med salt och peppar. Fyll de urgröpta potatisarna med blandningen.
6. Lägg de fyllda potatishalvorna i en eldfast form och gratinera i ugnen, 225°, tills de får fin färg, ca 10 minuter. Dekorera med färsk timjan och servera med en sallad eller en grillad köttbit.
Visningar:
Inlagt 2024-01-05 15:50:35






90 min.jpg)