Receptbeskrivning

Kalljäst grytbröd

Ingredienser för
12 g jäst
4 dl vatten kallt
1.5 tsk salt
1 msk honung
1 dl havregryn
8 dl vetemjöl


  10 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, havregryn och vetemjölet. Blanda ihop allt till en deg (du behöver inte knåda den)

2. Plasta bunken och ställ i kylen 10-12 timmar.

3. Ta fram degen så den börjar bli lite rumsvarm, sätt ugnen på 250 grader och ställ in en gjutjärnsgryta med lock. (Ha koll så att grytan inte har några plastdetaljer eller liknande och att den klarar av att vara i ugnen)

4. Tippa upp degen på ett mjölat bakbord utan att knåda den. Jag använder en slickepott då degen är rätt kladdig.

5. Strö på vetemjöl och vik in kanterna försiktigt ett par gånger och forma till ett stort runt bröd utan att knåda degen. Lägg på ett bakplåtspapper.

6. Ta ut grytan ur ugnen (tänk på att använda grytlapparna)

7. Snitta några ganska djupa snitt i brödet, ungefär ner till hälften av degen.

8. Ta av locket och lägg i bakplåtspapperet med brödet i botten av grytan. Lägg på locket och baka mitt i ugnen 25 minuter.

9. Ta av locket från grytan och sänk värmen till 225 grader och baka ytterligare 15 minuter.

10. Lyft ur brödet och låt svalna på galler utan duk över för att behålla frasigheten.

Visningar:
Inlagt 2024-03-09 07:54:14