Receptbeskrivning

Rabarberpaj med hallon och vaniljkräm

Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Rabarberpaj med hallon & vaniljkräm 8 bitar

Pajskalet gräddas, fylls med en len vaniljkräm och toppas med sötsyrlig rabarber och hallon. Perfekt till vår- och sommarfikat.

125g smör
3dl vetemjöl (180 g)
2msk strösocker
1st ägg

Vaniljkräm:
1st vaniljstång
2 ½dl mjölk
2st äggulor
4msk strösocker
2msk majsstärkelse

Fyllning:
200g rabarber
250g färska hallon
1msk rårörsocker

Garnering:
florsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smör, mjöl och socker i en matberedare och mixa till ett smul. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och lägg in i kylen i cirka 30 min.

Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, täckt med bakplåtspapper i botten. Låt kanten gå upp 2–3 cm. Ställ in pajskalet i kylen i cirka 30 min.

Nagga bottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 15 min. Ta ut och låt svalna.

Vaniljkräm: Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg stång- och frön i en kastrull med mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse. Koka upp under vispning tills krämen tjocknar och börjar bubbla. Ta kastrullen från plattan, vispa ordentligt och låt krämen svalna.

Bred ut krämen över pajbottnen.

Ansa och skär rabarbern i centimetertjocka skivor. Strö rabarber och hallon över krämen. Strö över rårörsocker. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 min.

Låt pajen svalna. Pudra över florsocker vid servering.

Visningar:
Inlagt 2024-04-25 17:23:08