Receptbeskrivning

Napolitansk pizza

Ingredienser för
Pizzadeg
1 kg caputo tipo 00
680 ml vatten kallt
30 g salt
1 g jäst färsk
Tomatsås
2 burk san marzano tomater
1 st vitlök
olivolja
basilika, finhackad
Toppings
3 st mozarella
riven ost
salami
ruccola


  20 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Steg 1 - Rör ihop till en deg
Häll ned mjölet i en stor och rymlig bunke. Lös upp jästen i en annan bunke med kallt vatten. Tillsätt sedan vattnet, lite i taget, i mjölet medan du, med händerna, slev eller köksmaskin, rör om tills allt vatten absorberas och bildar en deg. Degen ska inte vara torr (ca 68% hydrering). Saltet tillsätts därefter, se till att det sprids genom hela degen.

Steg 2 - Knåda degen
Ta ut och lägg ner degen på ett bakbord eller en större skärbräda, och knåda degen i ca 5 minuter så den bildar gluten, stärks och blir lättare att forma till en boll. Undvik klumpar genom att knåda ut dem. Du kommer att få en degboll som inte är helt slät, utan fortfarande har struktur. Om du använt köksmaskin behöver du inte knåda degen mer. Det går då bra att börja forma degen till en boll genom att vika den.

Steg 3 - Vila och vik degen igen
Låt degen vila i 15 minuter under en kökshandduk och vik (slap and fold-tekniken) degen några gånger. Degen blir slätare för varje gång. Vik den några gånger till och låt vila i ytterligare 15 min och repetera 2-3 gånger totalt tills du har en helt slät degboll.

Steg 4 - Jäs och dela upp
Hela degbollen ska nu jäsa i en bunke i 1-2 timmar. Täck över med plastfolie, lock eller fuktig kökshandduk. Se till att det är lufttätt för att skydda degen från uttorkning. Efter jäsningen, dela upp degen i 6 delar. Jag rekommenderar att väga degbollarna. Sikta på 250-270 gram per degboll.

Steg 5 - Forma degbollarna och kalljäs
Ta en liten mängd olivolja på händerna om du behöver, detta gör att degen släpper lättare när du formar samt att det hjälper till att göra degbollen slät. Lägg degbollarna i varsin plastburk eller en större kantin under lock för att jäsa igen (måste vara lufttät). Väljer du att jäsa alla i samma kantin så behöver du ge dem plats då degbollarna kommer att fördubblas i storlek.

Låt dem jäsa i burken ute i rumstemperatur någon timme först, därefter kan de ställas i kylskåpet. Jäs i kylskåp 24-48 timmar. Eftersom jäsburkarna är transparenta kommer du kunna se hur mycket de jäst.

Steg 6 - Rumstemperera degbollarna
Ta ut jäsburkarna minst 3 timmar innan bakning (fortfarande förslutna). Utgå från att de ska vara dubbelt så stora som sin ursprungliga storlek. Tänk på att de kommer jäsa på snabbare i rumstemperatur så anpassa tiden i rumstemperatur till efter hur mycket degen jäst i kylen. Om du inte ska använda alla degbollar direkt kan du låta de andra ligga kvar i kylskåpet.


Steg 7 - Baka ut pizzan
Lossa degen från burken, vänd den i mjöl och lägg den med undersidan nedåt på bakbordet. Pressa ut degen med fingertopparna tills den blir ca 30 cm, lämna 1 cm kant. Förflytta pizzan snabbt över till träspaden.

Sprid ut en slev tomatsås från mitten av pizzan med cirkulär rörelse, och fördela osten jämnt ovanpå. Stretcha ut den ytterligare lite om det behövs, och skjutsa in den i ugnen. Baka i ca 3-5 minuter. Lägg på övriga valfria tillbehör och servera!

Pizzan bakas med fördel på pizzastål i vanlig ugn. Värm upp ugnen till 300 grader en timme innan det ska bakas. Sätt på grill på slutet.

Speciellt tack till Ash och pizzakit.se för receptet!
https://pizzakit.se/blogs/recept/napolitansk-pizza?srsltid=AfmBOoreXydiNkOAxlNzJhyl0U6L3SHw_k0n2JhTFBGbI9LIq0sgF909#recept

Visningar:
Inlagt 2025-01-28 18:44:26