Receptbeskrivning

Brytbröd med sesam- och linfrön

Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Brytbröd med sesam- och linfrön

½ dl pumpafrön
½ dl solroskärnor
4 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
2 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl special

Pensling och garnering
1 st ägg
sesamfrön
linfrön


Börja med att rosta pumpakärnor och solroskärnor i en torr stekpanna på medelvarm platta. Rör hela tiden så att de blir jämnt gyllenbrunt rostade. Låt dem kallna och hacka dem därefter.

Häll det fingervarma vattnet över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst.

Tillsätt salt och honung. Blanda ner grahamsmjöl och vetemjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg. I slutet av bearbetningen tillsätts de hackade kärnorna och degen arbetas ytterligare en kort stund så att hacket fördelas jämnt i degen.
Täck degen med en bakduk och låt den vila i bunken i ca 1 timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda. Dela degen i åtta jämnstora bitar som rullas ut till längder.

Pensla längderna med lätt uppvispat ägg och rulla fyra i sesamfrön och fyra i linfrön.

Lägg de fyra linfrölängderna intill varandra. Fläta in sesamlängderna så att ett rutmönster bildas. Vik in degändarna under brödet och lägg på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250°.

Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 200°. Grädda brödet i ca 25 minuter.

Visningar:
Inlagt 2025-05-13 17:08:06