Receptbeskrivning
Osynlig äppelkaka
Ingredienser
för
Beskrivning
Osynlig äppelkaka – trendig fransk dessert med tunna äppelskivor, 4-6 port.
3st stora äpplen ca 600-650g
2st ägg
1dl mjölk
70g vetemjöl
50g strösocker
20g smör, smält
1tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker (eller byt mot en skvätt calvados eller mörk rom)
1st nypa salt
Dekoration:
florsocker
Förbered smeten: Sätt ugnen på 200°C och smöra samt mjöla en brödform (ca 1 ½ liter). Sikta ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
Vispa ägg och socker: Vispa ägg och strösocker ljust och luftigt. Tillsätt smält smör, mjölk och vaniljsocker (eller calvados/rom). Vispa ihop till en jämn smet.
Blanda i de torra ingredienserna: Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten tills allt är väl blandat.
Förbered äpplena: Skala, kärna ur och skiva äpplena riktigt tunt med mandolin. Lägg dem direkt i smeten och rör om så att alla skivor täcks.
Fyll formen och grädda: Häll äppelsmeten i formen och jämna till ytan. Grädda mitt i ugnen i ca 35–45 minuter, tills kakan är gyllene och känns fast i mitten.
Låt svalna och dekorera: Låt kakan svalna i formen. Lägg upp den på ett fat och pudra över florsocker precis innan servering.
3st stora äpplen ca 600-650g
2st ägg
1dl mjölk
70g vetemjöl
50g strösocker
20g smör, smält
1tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker (eller byt mot en skvätt calvados eller mörk rom)
1st nypa salt
Dekoration:
florsocker
Förbered smeten: Sätt ugnen på 200°C och smöra samt mjöla en brödform (ca 1 ½ liter). Sikta ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
Vispa ägg och socker: Vispa ägg och strösocker ljust och luftigt. Tillsätt smält smör, mjölk och vaniljsocker (eller calvados/rom). Vispa ihop till en jämn smet.
Blanda i de torra ingredienserna: Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten tills allt är väl blandat.
Förbered äpplena: Skala, kärna ur och skiva äpplena riktigt tunt med mandolin. Lägg dem direkt i smeten och rör om så att alla skivor täcks.
Fyll formen och grädda: Häll äppelsmeten i formen och jämna till ytan. Grädda mitt i ugnen i ca 35–45 minuter, tills kakan är gyllene och känns fast i mitten.
Låt svalna och dekorera: Låt kakan svalna i formen. Lägg upp den på ett fat och pudra över florsocker precis innan servering.
Visningar:
Inlagt 2025-09-08 18:24:42

