Receptbeskrivning

Carbonara all’arancia

Ingredienser för
400 g farfalle (fjärilspasta)
150 g parmaskinka
1 st schalottenlök
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1 st apelsin
0.5 dl nyriven parmesanost
2 krm grovmald svartpeppar
4 st äggulor
1 prt flingsalt


  30 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
En variation från Norditalien på en klassiker, fast med en gräddig sås som smaksatts med rivet apelsinskal. Grädden går förstås att utesluta, men då krävs mer smör när du steker charkuterierna. Och se till att du blandar pastan med såsen, inte tvärtom. I den stora pannan kan du nämligen lättast vända runt allt så att såsen fördelar sig jämnt och tränger in.
1. Koka upp saltat vatten till pastan.
Foto: Beatrice Lundborg
2. Strimla parmaskinka och mortadella. Skala och finhacka löken. Smält smöret och stek löken utan att den tar färg, tillsammans med charkuterierna.
3. Blanda ner crème fraiche. Skölj apelsinen och riv av det yttersta skalet med rivjärn, blanda ner det i såsen. Låt allt sjuda på låg värme medan du kokar pastan enligt anvisningarna på paketet.
4. Strax innan pastan är klar blandas den rivna osten i såsen, låt den smälta under omrörning. Smaka av med grovmald svartpeppar.
5. Lyft över pastan till såskastrullen. Servera på varma tallrikar, med en äggula på toppen. Mal över svartpeppar och strö på flingsalt.

Visningar: 132
Inlagt 2012-05-04 01:39:53