Receptbeskrivning

Leif mannerströms kroppkakor

Ingredienser för
700 g potatis(ar) helst king edward
1.5 dl potatismjöl
3 st äggula(or)
50 g smör brynt
1 tsk salt
400 g rimmat sidfläsk stekt
1 st gul lök(ar) stor
smör brynt
2 tsk kryddpeppar, mald
rimmat sidfläsk stekt
rårörda lingon
smör brynt


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress ned i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.

2. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.

3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rullaut potatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något.

4. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid. Låt rinna av på hushållspapper. Häll varmt.

5. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.

Receptet kommer från Leif Mannerströms bok Husmanskonst (Prisma)
Foto: Tomas Yeh

Visningar: 438
Inlagt 2012-05-12 11:37:17