Receptbeskrivning

Fylld sallad

Ingredienser för
4 st friséesallad escarole- eller romansallad (endast de inre ljusa bladen av frisésalladen)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl olivolja
solrosolja till stekning
12 st sardellfiléer
4 st körsbärstomater
12 st svarta oliver, urkärnade
12 st gröna oliver, urkärnade
4 tsk pinjenötter
1 msk persilja, finhackad
3 st vitlöksklyfta(or) finhackade
12 st valnötter grovhackade
4 tsk kapris


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Skölj salladshuvudena i kallt vatten och ta bort fula och grova blad. Skaka av vattnet. Blanda salt och peppar i en liten skål.
2. Finhacka sardeller, tomater och oliver till fyllningen. Rosta pinjenötterna försiktigt under omrörning i en torr stekpanna. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål.
3. Ställ ett salladshuvud i taget på arbetsbänken och bred försiktigt ut bladen. Fördela saltblandningen och droppa i olivoljan mellan bladen. Håll till över en tallrik för att samla upp olivolja som rinner av.
4. Fördela fyllningen jämnt i salladshuvudena och stäng dem med hjälp av handflatorna. Knyt om med hushållssnöre på ett par ställen och ringla över eventuell avrunnen olivolja.
5. Bryn salladsknytena runt om i solrosolja i en stekpanna. Stek dem under lock på låg värme i ca 30 minuter eller tills de känns mjuka. Späd eventuellt med lite vatten under stektiden.

Recept: Paolo Roberto (ur boken Italiensk bondmat, Bonnier Fakta)
Foto: Tina Axelsson

Visningar: 652
Inlagt 2012-05-13 15:17:08