Receptbeskrivning

Grillad entrecôte med svartrot- & sötpotatisgratäng

Ingredienser för
4 st entrecôte, à 175 g
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
50 g purjolök
1 msk smör
2 st sötpotatisar, à 200 g
3 st svartrötter, ca 250 g
0.5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
100 g sveciaost, lagrad
4 st portionsformar, ugnssäkra, à 1 1/2 dl
200 g kantareller, små färska
0.5 dl purjolök, strimlad
2 msk majsolja
1 dl risvinäger
50 g råsocker, 1/2 dl
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymald
1 msk kalvfond, koncentrerad
2 msk rödvin
3 dl vatten
5 st blad


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Skölj purjolöken och strimla den fint. Fräs i smör i kastrull utan att löken tar färg.
2. Skala sötpotatis, skär i klyftor, som sedan skärs rakt av i trekantiga bitar, ca 1 cm tjocka.
3. Skala svartrötter under rinnande kallt vatten. Skär rakt av i slantar, ca 1 cm tjocka.
4. Blanda potatis och svartrötter i purjolökskastrullen. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt småsjuda 5 minuter.
5. Häll på grädden och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.6. Fördela blandningen i portionsformarna. Täck ytan med ost.
- Hit kan förberedas -
7. Gratinera högt upp i 250° till gyllengul färg, ca 8-10 minuter före servering.

Vid serveringen:
Sätt ugnen på 200°. Hetta upp en grillpanna. Pensla köttet med lite livolja. Bryn köttet så att det får vackert rutmönster. Lägg det på
plåt och efterstek mitt i ugnen ca 5 minuter beroende på tjocklek och ur stekt man vill ha köttet. Servera varje köttbit skivad litet på
snedden, ev garnerad med en kvist körvel samt rödvinssås, kantareller och gratäng.

SYLTAD KANTARELL

Risvinäger, som finns i asiatiska butiker, och råsocker ger mild och fin mak åt kantarellerna.

Gör så här:
1. Rensa kantarellerna, små kan vara hela, stora skärs i bitar. 2. Fräs kantarellerna i olja en stund. Lägg i purjolöken, rör om och låt fräsa ytterligare någon minut.
3. Koka upp risvinäger och socker och låt det koka ihop tills halva mängden återstår. Krydda med salt och peppar.
4. Blanda alltsammans och låt svalna. Servera kallt till köttet.


RÖDVINSSÅS MED SWEET BASIL

Sweet basil är en kryddväxt som finns framförallt i asiatiska butiker. Den ger en god smak åt rödvinssåsen.

Gör så här:
1. Koka ihop fond, rödvin och vatten tills 2 dl återstår. Strimla sweet basil fint och blanda i det tillsammans med salt och peppar.
- Hit kan förberedas -
Hetta upp skyn, blanda maizena och 1 tsk vatten, häll i det i såsen och ge det hela ett snabbt uppkok under vispning. Servera.

Visningar: 159
Inlagt 2012-05-13 21:26:49