Receptbeskrivning

Gryta, het, med chili, Jonas

Ingredienser för
2 dl vita bönor,stora, ca 125 g
2 dl kidneybönor, eller pintobönor ca 125 g
600 g grytbitar från högrev
1 st bacon, ca 125 g
2 msk raps- eller majsolja
3 st lökar, gula ca 375 g
2 st vitlöksklyftor
2 st paprikor, röda
2 st selleri, stjälkar ca 75 g
1 st jalapeño, ca 2 msk finhackad
1 st chipotle, strimlad urkärnad
1 st ancho, strimlad urkärnad
1 st mörkt öl, 50 cl burk
1 msk chilipeppar
1 krm kanel, mald
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 msk oregano
ost, riven
1 st avokado


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Lägg vita bönor och kidney- eller pintobönor i blöt minst 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet. Koka bönorna varför sig i saltat
vatten, de vita stora ca 1 timme, kidney- eller pintobönor 45-55 minuter.
2. Skär under tiden köttet i relativt små grytbitar. Strimla baconet. Finhacka gul lök och vitlök. Tärna röd paprika och selleri.
3. Finhacka färsk jalapeño. Kärna ur och strimla chipotles och ancho. Var noga med att avlägsna fröfästen, kärnor och vitt fruktkött från båda chilifrukterna.
4. Bryn kött och bacon i lite olja. Tillsätt lök, vitlök, paprika och selleri. Fortsätt att fräsa på låg värme tills grönsakerna mjuknat utan att ta färg. Rör om då och då.
5. Häll över ölen och låt alltsamman sakta sjuda upp. Skumma. Tillsätt därefter resten av ingredienserna utom oregano.
6. Låt grytan småkoka under lock 2-2 1/2 timme, tills köttet nästan faller sönder. Späd eventuellt med någon deciliter vatten. Tillsätt oregano och bönor. Servera med riven ost, avokado i bitar och skivad salladslök.

Visningar: 145
Inlagt 2012-05-13 21:28:43