Receptbeskrivning

Donuts - munkar

Ingredienser för
10 g jäst
1 msk vatten ljummet
75 g smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 st ägg
12 dl vetemjöl
75 g smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
karamellfärg röd
strössel
1 l rapsolja till fritering


  1 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Ca 20 stycken

1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.

2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.

3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.

4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.

7. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.

8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten
och hushållsfärg. Doppa donutsen i glasyren och dekorera med strössel.

Recept: Linnéa Seidel
Foto: Katja Kristoferson

Visningar: 118
Inlagt 2012-05-16 12:25:34