Receptbeskrivning
Sparris- och parmesanpaj
Ingredienser
för
10 personer (buffé)
späda salladsblad (till garnering)Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl eller dinkelsikt
2 msk kallt vatten
Fyllning
4 st ägg 1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 knippe färsk grön sparris (á 175g)
3 dl riven parmesan eller västerbottenost
salt
svartpeppar
Beskrivning
Sätt ugnen på 175°C.
Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen.
Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 20 bufféport). Låt den gå upp lite över kanten. Nagga bottnen.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
Fyllning:
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär varje sparris i 3–4 cm långa bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av, spola i kallt vatten och låt rinna av.
Fördela osten i pajskalet. Strö ut sparrisen och häll äggblandningen över. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen.
Låt pajen svalna. Skär den i rutor, ca 5 x 5 cm. Frys ev in.
Tina pajen om den är fryst. Värm ev ca 10 minuter i ugnen på 150°C. Garnera gärna med späda sallads blad
Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen.
Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 20 bufféport). Låt den gå upp lite över kanten. Nagga bottnen.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
Fyllning:
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär varje sparris i 3–4 cm långa bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av, spola i kallt vatten och låt rinna av.
Fördela osten i pajskalet. Strö ut sparrisen och häll äggblandningen över. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen.
Låt pajen svalna. Skär den i rutor, ca 5 x 5 cm. Frys ev in.
Tina pajen om den är fryst. Värm ev ca 10 minuter i ugnen på 150°C. Garnera gärna med späda sallads blad
Visningar: 853
Inlagt 2012-05-17 12:04:40

