Receptbeskrivning

Midsommartårta

Ingredienser för
12 portioner
110 g smör
2 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 st dubbeldaim (á 56g)
smör + ströbröd till formen
Fyllning
5 st gelatinblad
0.5 l jordgubbar
3 st äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Garnering
1 l jordgubbar


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Sätt ugnen på 175°C.

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.

Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.

Toppa tårtan med rensade jordgubbar.

För alla
Innehåller gluten, mjölk och ägg.

Visningar: 149
Inlagt 2012-05-18 20:42:27