Receptbeskrivning

Chokladkolapaj med vaniljglass och jordgubbar

Ingredienser för
3.5 dl vetemjöl
100 g smör
2 st äggula(or)
3 msk vatten kallt
1 msk socker
1 st kakformar pajform ca 24 cm i diameter
1.5 dl farinsocker brunt
1.5 dl grädde
3 tsk kakao
1.5 dl ljus sirap
100 g smör
1 tsk vaniljsocker


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1 paj ca 8-10 port

1. Blanda mjöl, smör, äggulor och socker i en matberedare med kniven monterad. Blanda samman degen i korta intervaller. Tillsätt iskallt vatten mot slutet, blanda färdigt.

2. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord och täck pajformen med degen. Skär bort överflödig deg. Grädda pajskalet i ugn 225 grader 15-20 minuter. För att undvika att pajdegen ramlar ned från kanterna kan man täcka pajen med folie och fylla på med råa gula ärtor och därefter baka pajskalet. Beräkna i så fall ytterligare 5 minuter gräddningstid. Låt pajskalet svalna.

3. Koka ihop alla ingredienserna utom smör till kolan. Koka ca 30 minuter tills temperaturen är 118 grader (använd en stektermometer). Ta kolan från värmen, klicka i smöret och blanda väl.

4. När pajskalet är svalt och kolan svalnat något: slå kolan i pajskalet och ställ i kylskåp för att stelna. Servera med vaniljglas och gärna färska jordgubbar.

Receptet är framtaget av Tastelines matkreatör Sara Ghisler

Receptet ingår i festmenyn:
Oväntat besök

Förrätt:
Fransk löksoppa

Huvudrätt:
Köttfärspaj

Efterrätt:
Chokladkolapaj med vaniljglass och jordgubbar

Mölstads vintips till Chokladkolapaj:
En Sauternes eller en tysk Beerenauslese blir en favorit.

Visningar: 116
Inlagt 2012-06-05 08:19:02