Receptbeskrivning

Röd curry med räkor och papayatallrik

Ingredienser för
2 ingefära, färsk
1 msk soja
1 tsk sesamolja
1 st lime
1 st gurka
1 koriander, färsk
0.5 st röd chili, färsk
2.5 dl basmatiris, ca
2 st jasmintepåsar el 1 jasminblomma
2 st citrongrässtjälkar
1 st röd chili, färsk
2 st vitlöksklyftor
4 st kaffirlimeblad, färska, torkade eller frusna
1 bunt koriander, färsk
2 st inlagda paprikor på burk
2 tsk tomatpuré, rågade
1 msk fisksås
2 msk soja
1 tsk sesamolja
2 ingefära, färsk
8 st tigerräkor, stora, oskalade
200 g salladsärtor
220 g räkor, små kokta
1 burk kokosmjölk, 400 ml
2 st lime i klyftor
1 räkchips
olivolja
olivolja, extra virgin
havssalt
svartpeppar
2 st papaya
grekisk yoghurt
1 st lime
2 st bananer
några kvistar färsk mynta
kex el mandelkakor


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Starta medTa fram alla dina ingredienser och ha din utrustning redo.
2. Läs igenom receptet.
3. Sätt på ugnen på 200 grader.
4. Koka upp vatten, gärna i en vattenkokare.
5. Förbered din matberedare med standardkniven alt. en mixer.
6. GurksalladSkalan och riv 2 cm färsk ingefära på en tallrik.
7. Blanda med 1 matsked soja, 3 matskedar extra virgin olivolja och 1 tesked sesamolja.
8. Pressa i juicen av en lime och smaka av.
9. Använd en potatisskalare och skala ner gurkan i långa skivor över tallriken.
10. Kasta den vattniga mittendelen med kärnor.
11. Ta en näve koriander och finhacka stjälkarna. Lägg bladen åt sidan.
12. Strö stjälkarna över gurkan.
13. Finhacka en halv chili och strö över.
14. Låt stå men blanda inte om förrän det är dags att äta.
15. JasminrisSätt en mellanstor kastrull på mellanvärme.
16. Häll i riset, en nypa salt (ca 0.5 krm), en skvätt olivolja, tepåsarna eller blomman och täck med ca 5 deciliter kokande vatten (dubbla mängden ris).
17. Täck och låt koka med lock i 7 minuter.
18. Ta av från plattan och låt det stå med locket på i ytterligare 7 minuter.
19. CurrySätt en stor stekpanna på medelvärme.
20. Skär av ändarna och plocka bort de yttersta bladen på citrongräset.
21. Banka stjälkarna med sidan av en kniv.
22. Mixa citrongräset med chili (ta ur kärnorna), skalade vitlöksklyftor, limeblad, koriander, paprikorna, tomatpurén, fisksås, soja, sesamolja och skalad ingefära.
23. Mixa till en "pasta". Du kan behöva skrapa ner bitar med en slickepott från sidorna och mixa igen, för att få med allt.
24. Häll i lite olivolja i den heta stekpannan och lägg i de oskalade tigerräkorna.
25. Låt dem steka i ca 1 minut innan du tillsätter en matsked av currypastan.
26. Stek ca 1 minut till.
27. Häll i räkorna i en ugnssäker form och stoppa in i den 200 grader varma ugnen i 8-10 minuter.
28. Sätt tillbaka samma stekpanna på medelvärme.
29. Häll i lite olivolja, salladsärtorna och de små räkorna.
30. Skeda i resten av currypastan.
31. Rör runt och stek i en minut eller två innan du häller i kokosmjölken.
32. Rör om medan det smälter ihop och blandar sig.
33. Låt sjuda på svag till medelvärme.
34. PapayaHalvera papayan och ta ur fröna med en ske.
35. Blanda yoghurten med lite lime zest.
36. Halvera bananerna på längden, behåll skalet på!
37. Lägg bananerna på ett fat.
38. Dela limen på mitten och pressa över hela tallriken.
39. Strö över myntablad och servera eventuellt med kex eller mandelkakor.
40. Vid serveringSmaka av curryn och tillsätt mer soja om du behöver.
41. Strö över korianderbladen.
42. Ta ur räkorna ur ugnen och servera med curryn.
43. Skär limen till servering i klyftor och låt matgästerna själva smaksätta med dem.
44. Servera räkchipsen i en skål bredvid.
45. Fluffa upp riset med en gaffel och servera.
46. Blanda runt gurksalladen försiktigt.
47. Lägg upp riset, skeda över curryn och dela upp de stora räkorna.

Visningar: 767
Inlagt 2012-05-22 17:54:58