Receptbeskrivning

Kalvstek med ugnsbakade rotfrukter i örtvinägrett

Ingredienser för
1 kg kalvstek
1.5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk oregano, finhackad
2 kg rotfrukter, blandade t ex morot, palsternacka
1 st hönsbuljongtärning, smulad
1 msk strösocker
3 msk rapsolja
1 msk smör
1 msk rödvinsvinäger, eller vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 krm salt
3 msk olivolja
2 msk oregano


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Gnid köttet med salt, peppar och oregano.
3. Skala och skär rotfrukterna i bitar eller stavar. Blanda rotfrukterna med buljongtärningen, sockret och oljan. Bred ut dem på en plåt eller ett ugnssäkert fat. Sätt in mitt i ugnen och låt stå ca 15 min. Rör om 1–2 gånger under tiden. Sänk värmen till 150°.
4. Bryn kalvsteken runt om i lite smör, t ex i en stekpanna eller gryta. Lägg steken ovanpå rotfrukterna. Stick in en termometer så att hela röret täcks och spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet.
5. Sätt in pannan i nedre delen av ugnen och stek tills termometern visar 65°, då köttet är lätt rosa, eller 70°, då det är genomstekt. Beräkna 45–50 min.
6. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och ringla ca hälften över rotfrukterna och köttet. Låt köttet vila under aluminiumfolie 10–15 min. Skär köttet i skivor och servera med rotfrukter, sky och resterande vinägrett.

Visningar: 372
Inlagt 2012-06-03 10:19:24