Receptbeskrivning

Texas chili (hot)

Ingredienser för
Ingredienser
1 kg högrev
1 tsk salt
3 msk olja
1 st gul lök finhackad
2 st jalapeno färska och finhackade
3 st vitlöksklyftor finhackade
400 g krossade tomater (1 burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten (vid behov)
salt
svartpeppar ur kvarn
Kryddblandning
1.5 msk chipotle chilipulver (t.ex chef paul prudhomme´s chipotle magic chile)
1 msk chilipulver (t.ex chef paul prudhomme´s new mexico magic chile)
2 tsk spiskummin mald
1 tsk oregano torkad
0.5 dl vatten
Tillbehör
cheddarost riven
advokado fintärnad
korieanderblad finhackade
lök finhackad
tomater tunnskurna
sallad
gräddfil


  150 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Gör så här
1. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i ca 2 centimeter tjocka tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

2. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.

3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.

4. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner kryddblandningen och fräs i ett par minuter.

5. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i drygt 2 timmar. Tillsätt baconet de sista 5 minuterna.

6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 - 3 dagar. Grytan blir bara godare av det.

7. Servera med tillbehören i listan här ovan samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönor (varma eller kalla), ris eller potatis

Visningar: 289
Inlagt 2012-06-04 12:18:27