Receptbeskrivning

Vårig älggryta, modern landskapsrätt från värmland

Ingredienser för
500 g älgkött (fransyska eller innanlår)
2 l vatten
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
3 st morötter
1 st persiljerot
4 st svartrötter
5 dl vatten
1 msk konc kycklingfond
2 msk dijonsenap
3 msk messmör
2 dl crème fraiche
1 dl hackad dragon
1 dl hackad persilja
smör
salt och vitpeppar


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Skär älgköttet i lillfingerstora strimlor. Lägg köttet i vattnet med lite salt och låt koka upp.Häll av och skölj köttet. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morot, persiljerot och svartrot i 3-4 cm stora bitar.Fräs lök och vitlök i smör ca 2 minuter. Tillsätt vatten och fond, låt koka upp.

Tillsätt köttstrimlorna. Låt koka på svag värme under lock ca 30 minuter. Lägg i morot, persiljerot och svartrot. Fortsätt att koka tills köttet är mört, ca 30 minuter.

Tillsätt senap, messmör och crème fraiche. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Tillsätt dragon och persilja i grytan.

Servera grytan med ett gott brytbröd och/eller pressad potatis. Garnera gärna med färsk dragon.

Visningar: 309
Inlagt 2012-06-10 21:25:46