Receptbeskrivning
Biff med citronpotatis och vaniljkryddad sås
Ingredienser
för
1 msk smör eller margarin
2 st ryggbiggar eller entrecôte (á 125g - 150g)
salt och svartpeppar
1 st vitlöksklyfta (finhackad)
1 dl mellangrädde
1 st vaniljstång
1 köttbuljongtärning
svartpeppar
tabasco (några droppar)
2 msk olivolja
salt
0.8 dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
citronskivor till garnering
2 st ryggbiggar eller entrecôte (á 125g - 150g)
salt och svartpeppar
SÃ¥s
2 msk gul lök (finhackad)1 st vitlöksklyfta (finhackad)
1 dl mellangrädde
1 st vaniljstång
1 köttbuljongtärning
svartpeppar
tabasco (några droppar)
Citronpotatis
400 g potatis (gärna av mjölig sort)2 msk olivolja
salt
0.8 dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
citronskivor till garnering
Beskrivning
Lägg smöret i en kall stekpanna. Låt det bli ljusbrunt, lägg i köttet och stek så att det får fin färg. Salta och peppra. Lägg köttet åt sidan.
Sås: Fräs gul lök och vitlök i samma stekpanna. Häll i grädden.
Dela vaniljstången mitt itu på längden. Skrapa ut de svarta fröna och tillsätt dem tillsammans med själva vaniljstången till såsen. Smula ner köttbuljongen. Låt såsen småputtra i 5 minuter. Smaka av med svartpeppar och tabasco.
Lägg tillbaka köttet och låt det koka med i någon minut så att det är lagom rött/rosa. Om såsen är för tjock, späd med vatten.
Potatis: Skala och skär potatisen i klyftor. Fräs potatis i olivolja i en kastrull. Salta. Tillsätt vatten (det ska bara vara lite på bottnen). Låt potatisen koka färdigt under lock, ca 10 minuter. Häll citronjuicen över potatisen. Dekorera med citronskivor.
Servera biffen i sin sås med citronpotatis och en fräsch sallad. Ha ev några citronklyftor till hands om någon vill ha lite extra syra.
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på buljongtärningen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: välj mjölkfritt margarin eller olja till stekningen. Byt mellangrädden mot mjölkfritt alternativ, t ex Imat från Oatly eller produkt från Beneviva.
Sås: Fräs gul lök och vitlök i samma stekpanna. Häll i grädden.
Dela vaniljstången mitt itu på längden. Skrapa ut de svarta fröna och tillsätt dem tillsammans med själva vaniljstången till såsen. Smula ner köttbuljongen. Låt såsen småputtra i 5 minuter. Smaka av med svartpeppar och tabasco.
Lägg tillbaka köttet och låt det koka med i någon minut så att det är lagom rött/rosa. Om såsen är för tjock, späd med vatten.
Potatis: Skala och skär potatisen i klyftor. Fräs potatis i olivolja i en kastrull. Salta. Tillsätt vatten (det ska bara vara lite på bottnen). Låt potatisen koka färdigt under lock, ca 10 minuter. Häll citronjuicen över potatisen. Dekorera med citronskivor.
Servera biffen i sin sås med citronpotatis och en fräsch sallad. Ha ev några citronklyftor till hands om någon vill ha lite extra syra.
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på buljongtärningen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: välj mjölkfritt margarin eller olja till stekningen. Byt mellangrädden mot mjölkfritt alternativ, t ex Imat från Oatly eller produkt från Beneviva.
Visningar: 178
Inlagt 2012-06-10 20:15:53

