Receptbeskrivning

North Texas Red

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning

Texasjournalisten Francis X Tolbert vigde sitt liv åt chilin och skrev under 60-talet en artikel som hette “Jakten på den äkta chilin”. Han fick ca 40.000 svar på artiklen och åkte runt och provåt ). Han upptäckte vad som inte får finnas i en chili:
• tomater
• vita bönor
• gul lök
• köttfärs
Äkta chili lagas på hela köttbitar och rätt lagad ska den vara just det namnet chili con carne antyder, nämligen rödpeppar med en viss tillsats av kött. Det stora problemet visade sig vara attt hitta den rätta blandningen av olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig styrka och inte bara blir olidligt skarp.
Till sist ordnade Tolbert ett chili-Vm och det är det vinnande receptet vi ska tillaga.

Vad behövs?
En mycket stor gryta
En stekpanna
En liten kastrull
En stor flaska tequila
Sex burkar ljust öl, helst Corona
5 torkade anjou
1 chipotle
3 birdseye
4 jalapeño
Baconfett eller olja att steka i
5 kilo oxkött
En halv kopp mjöl
En kopp chilipulver
Två koppar mörk oxbuljong
10 stora vitlöksklyftor
2 matskedar spiskummin
2 matskedar oregano
2 matskedar koriander
½ matsked socker
majsmjöl, för redning

How to do it:
1. Ta dig en rejäl tequila. Musik från Texas hjälper också till att få det rätta chiliperspektivet på tillvaron att infinna sig.
2. Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ sedan åt sidan och låt svalna.
3. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och tänk noga på vad du gör med fingrarna det närmaste dygnet. Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med lödkolven.)
4. Ta dig ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu börjar det nämligen dra ihop sig.
5. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
6. Öka värmen I stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
7. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
8. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet
9. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Koka upp.
10. Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin skapelse och belöna sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd av det resterande ölet.
11. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast I botten.
12. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två, tre timmar.
13. Tequila!!!
14. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen. Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
15. Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan har gjort det).
16. Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Servera chilin i små djupa tallrikar, eller ät i tortillas. Många gillar att äta den med majschips till, en klick gräddfil eller lite grovt riven cheddarost ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole och stora mängder ljust öl till.

Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst tio chiliälskare.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på något genuint. Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg att en äkta chiliafton SKA spåra ut framåt natten.

Fotnot: Efter första publiceringen av receptet fick Expressen en del klagomål mot Tequilan i detta recept. De som hörde av sig var rörande överens om att en helflaska var alldeles för lite. Naturligtvis var den mängden enbart en rekommendation, anpassad för en person.

En anställd på tidningen kom med ett alternativrecept:
SNABB-CHILI:
I nödfall kan alla ingredienser förutom tequilan utgå. I sådana fall förkortas koktiden avsevärt.

Visningar: 411
Inlagt 2012-06-18 22:46:01