Receptbeskrivning

Fruktbröd

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
2 st

Dag 1:

250 g torkade fikon
1 dl russin
1 dl linfrön
1 1/2 dl krossad råg
4 dl kallt vatten

Dag 2:
3 dl fint rågmjöl
2 1/2 dl kokande vatten
50 g jäst
1/2 msk salt
9 dl vetemjöl

Skär fikonen i småbitar och ta bort skaften. Blanda ihop allt till dag 1. Låt stå över natten (eller längre). Dag 2: Häll rågmjölet i en bunke och slå på 3 1/2 dl av det kokande vattnet. Tillsätt fruktblandningen. Låt det svalna en aning. Lös upp jästen i det sparade vattnet när det har svalnat till 37°. Rör ner det, saltet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt på varm plats ca 45 min. Knåda degen på mjölat bakbord och tillsätt ev. mer mjöl om det behövs. Forma till 2 limpor och lägg dom i smorda 1 1/2 liters bakformar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i ca 45 min. Stjälp upp bröden och grädda utan formarna i 10 min till.


Visningar: 123
Inlagt 2012-06-19 21:33:57