Receptbeskrivning

Rosendals fruktbröd

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Surdeg
Blanda 10 g jäst med 2 dl filmjölk och 2 dl rågmjöl. Låt stå minst ett dygn.
Tillsätt någon dl filmjölk och någon dl rågmjöl och låt stå tills bubblor bildas.

Till bröden
Dag 1: blanda 8 dl vatten med 1 dl surdeg och 9 dl rågmjöl. Låt det stå över natten.
Lägg 500 g aprikoser eller fikon i 5 dl vatten och låt även detta stå över natten.

Dag 2
Lägg 250 g russin i vatten en stund.
Blanda 40 g jäst, 2,5 dl vatten, 2 msk salt, 1 tsk kanel, 100 g valnötskärnor, 150 g hasselnötskärnor, 150 g solrosfrön och innehållet i skålarna från igår.
Häll bort vattnet från russinen och tillsätt dem + 6,5 dl grahamsmjöl och 8 dl vetemjöl. Degen blir lös.
Klicka ner degen i avlånga brödformar som du har smort. Det brukar bli 4 stycken 1,5-liters formar.
Jäs bröden i 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden i 10 minuter.
Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 30 minuter.
Låt dem sedan stå kvar i ugnen på eftervärme cirka 10 minuter.
Ta bröden ur formarna och låt dem svalna under duk.

Visningar: 170
Inlagt 2012-06-19 21:33:51