Receptbeskrivning

Gammaldags fläderblomssaft

Ingredienser för
40 st fläderblomsklasar
4 st citroner
4 kg socker
100 g citronsyra
3 l vatten
1 st saftfilter


  20 min
 Svårighet: Lätt
Barnfavorit!
Beskrivning
Innan du börjar vill jag poängtera att även om själva tillagningen bara tar ca 20 min så kommer det att ta 6 dagar innan du har en färdig Gammeldags Fläderblomssaft.

1. Plocka 40 utblommade fläderblomsklasar.
2. Koka 3l vatten i en stor kastrull.
3. Ös i 4kg socker och 100g citronsyra.
4. Låt det koka upp medan du väntar på det så fortsätter du.
5. Skölj varsamt de 40 fläderblomsklasarna i kallt vatten och lägg dem i en gryta eller i ett kärl som du klarar dig utan i 6 dagar. En 10l spann fungerar bra.
6. Skär de 4 citronerna i skivor lägg citronerna i kärlet med fläderblomsklasarna.
7. När det kokat upp så slår du över koket i det andra kärlet.
8. Täck över kärlet och lagra det i rumstemperatur i 2 dygn.
9. Lagra det sedan i 4 dygn svalt. Får du inte plats i kylen så kan man lagra det i en kall matkällare eller i krypgunden i huset om man har en sådan.
10. Sila saften i ett saftfilter tills den blir helt klar och slå sedan upp i flaskor. Ett tips är att göra detta på ett ställe där du har lätt att städa efter för man spiller lätt och safen är väldigt kletig. Använd gärna gamla klassiska saftflaskor med porslinskork för att så den rätta känslan.

Fläderblomssaften serveras godast iskall under en parasoll när solen står högt och steker som värst. Detta gärna tillsammans med nybakade kanelbullar.

Lycka till!

Visningar: 1971
Inlagt 2012-06-23 19:41:15