Receptbeskrivning

Saltinbakad entrecôte och rotfrukter

Ingredienser för
1 kg entrecote
4 st vitlöksklyftor, skalade och halverade
2 st äggvitor
1 kg grovsalt
8 st morötter
2 st silverlökar, halverade
2 st bananschalottenlökar
kastanjer, snittade
2 st citroner
200 g smör, rumstempererat
2 msk sardeller, hackade
1 st citron, rivet skal
1 msk rosmarin, färsk alt 1-2 tsk torkad
svartpeppar från kvarn, efter smak
4 st äggulor
salladslök, finskuren
4 msk japansk soja
några droppar sesamolja, ca 3 st per nubbe
några droppar worcester sauce, ca 4 st per
några droppar tabasco, ca 2 st per nubbe
chiliflakes, torkade
limeklyftor


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Saltdeg och köttSätt ugnen på 130 grader.
2. Slå sönder äggvitorna med ett par tag med vispen.
3. Rör ner saltet och jobba med smeten. Ju mer du jobbat den desto bättre blir den. Känns den för lös är det bara att ta mer salt.
4. Skär små snitt i köttet och tryck ner vitlöken.
5. Bryn köttet runt om.
6. Lägg i en form och skopa saltdegen runt köttet.
7. Sätt in köttet i ugnen och stek till innertemperaturen är 54 grader.
8. Ta ut och låt vila, så att temperaturen höjs till ca 57 grader.
9. RotfrukterLägg oskalade och tvättade rotfrukter i en form tillsammans med den hela citronen. Lägg allt tätt och häll saltdeg över allt.
10. Baka rotfrukterna i ungefär 45-60 min beroende på storlek - man kan känna på rotfrukterna med en provsticka innan man serverar.
11. SmörBlanda alla ingredienser och smaka av. Det ska var en kraftig smak, man ska alltså känna tydligt att det är sardeller, citron och rosmarin.
12. ShotTa fram 4 nubbeglas eller andra mindre små koppar.
13. Skiva löken lite på sniskan tunt, tunt.
14. Lägg lite lök i botten.
15. Häll i 1 matsked soja i varje glas.
16. Droppa på sesamolja, worcester sause, tabasco och avsluta med några chiliflakes.
17. Sätt en lime klyfta på kanten.

Visningar: 659
Inlagt 2012-06-26 00:00:27