Receptbeskrivning
Jordgubb- och rabarberpaj
Ingredienser
för
2.5 dl mjöl
1 salt
75 g kallt smör
3 msk kallt vatten
250 g jordgubbar och rabarber, hackade i mindre bit
3 msk socker
1 msk citronjuice
0.5 st citron, zest
2 msk majsstärkelse
1 st äggula
1 msk mjölk
2 tsk farin/muscovadosocker
1 salt
75 g kallt smör
3 msk kallt vatten
250 g jordgubbar och rabarber, hackade i mindre bit
3 msk socker
1 msk citronjuice
0.5 st citron, zest
2 msk majsstärkelse
1 st äggula
1 msk mjölk
2 tsk farin/muscovadosocker
Beskrivning
1. Blanda mjöl och salt i en skål.
2. Skär smöret i mindre bitar och nyp sedan ihop det med mjölet.
3. Tillsätt vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte för mycket!
4. Lägg degen i plastfolie och låt vila en timme eller mer i kylen.
5. Värm ugnen till 200 grader.
6. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den ligga i rumstemperatur i några minuter innan du kavlar ut den till cirka 4-5 mm tjocklek (spara en bit till ovansidan!).
7. Lägg den utkavlade degen i springformen. Ställ in formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
8. Blanda hackade jordgubbar, rabarber, socker, citronjuice och -skal samt majsstärkelse i en skål.
9. Häll fyllningen i det kalla pajskalet.
10. Kavla ut resterande deg och skär ut tunna remsor som du sedan lägger i ett korgmönster ovanpå fyllningen.
11. Vispa äggulan lätt tillsammans med mjölken och pensla sedan pajen med äggblandningen.
12. Strössla lite farinsocker ovanpå.
13. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och servera sedan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.
2. Skär smöret i mindre bitar och nyp sedan ihop det med mjölet.
3. Tillsätt vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte för mycket!
4. Lägg degen i plastfolie och låt vila en timme eller mer i kylen.
5. Värm ugnen till 200 grader.
6. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den ligga i rumstemperatur i några minuter innan du kavlar ut den till cirka 4-5 mm tjocklek (spara en bit till ovansidan!).
7. Lägg den utkavlade degen i springformen. Ställ in formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
8. Blanda hackade jordgubbar, rabarber, socker, citronjuice och -skal samt majsstärkelse i en skål.
9. Häll fyllningen i det kalla pajskalet.
10. Kavla ut resterande deg och skär ut tunna remsor som du sedan lägger i ett korgmönster ovanpå fyllningen.
11. Vispa äggulan lätt tillsammans med mjölken och pensla sedan pajen med äggblandningen.
12. Strössla lite farinsocker ovanpå.
13. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och servera sedan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.
Visningar: 200
Inlagt 2012-07-06 11:37:06

