Receptbeskrivning

Klassisk bolognese

Ingredienser för
180 g pancetta sidfläsk eller bacon går också bra
1 st gul lök(ar) finhackad
300 g kalvfärs
300 g fläskfärs
smör
1 st morot/morötter riven
1 st selleri riven
100 g kycklinglever finhackad
1 passerade tomater
100 g parmesanost riven
3 dl rött vin
1 rosmarin
0.5 st muskot, färskriven
2 st vitlöksklyfta(or) finhackad
fettuccine färsk
parmesanost


  4 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Servera som en varmrätt, eller som en så kallad primo piatti, mellanrätt mellan en lätt förrätt och en varmrätt utan kolhyratstillbehör.

1. Värm upp en stekpanna och fräs pancetta, lever och vitlök. Häll över i en gryta.

2. Stek löken, fläskfärsen och kalvfärsen, ev. i lite smör om det riskerar att fastna. Rör om då och då och häll över i grytan när allt köttet fått färg.

3. Riv i morot och selleri. Häll i vinet och tomaterna

4. Krydda med muskot, rosmarin parmesanost.

5. Nu ska grytan puttra, gärna upp till tre-fyra timmar. Den här rätten blir minst lika bra dagen efter då den har ”satt sig” ännu mer.

6. Koka pastan, häll av vattnet och rör ner all pasta i såsen.

Servera med nykokt tagliatelle (gärna färsk) och riven ost (gärna parmigiano reggiano).

Recept: Jonas Melcherson
Foto: Mårten Levin

Visningar: 473
Inlagt 2012-07-09 19:14:17