Receptbeskrivning

Kräftsoppa med saffran

Ingredienser för
16 st kräftor eller 1 burk kräftstjärtar i buljo
2 dl vatten
4 dl vitt vin
2 st späda salladslökar
1 st röd paprika
1 st litet fänkålsstånd
2 st stjälkar selleri
2 st stora tomater
2 msk olivolja
1 g saffran (ett paket)
2 st klyftor vitlök
1 tsk chilipeppar
1 dl gröna ärter
2 st skivor vitt bröd
1 vitlöksklyfta
persilja


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Skala kräftorna. Spar stjärtar och stora klor. Krossa skalet och koka det med vatten och vitt vin i 20-25 minuter. Du kan förenkla och ta färdig skaldjursfond. Låt kräftbuljongen stå och svalna. Då sjunker det vita "skummet" till bottnen och du kan hälla av det klara spadet. Om du tar kräftstjärtar i lag använder du lagen från burken.

2. Skölj och strimla paprikan. Skala och skiva vitlöken. Halvera fänkålsståndet, skär bort rotstocken och strimla den. Skär selleristjälkarna i strimlor. Dela tomaterna, gröp ut fröna och skär i strimlor.

3. Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Häll i saffran, skivad vitlök och chilipeppar. Rör om och tillsätt paprika. Låt fräsa några minuter. Häll på buljongen. Låt sjuda i 13-14 minuter. Lägg i fänkål, selleri och tomat. Låt koka i ytterligare 3-4 minuter. Lägg i ärter. Koka upp. Dra från värmen och lägg i kräftstjärtar och klor. Krydda med salt och peppar.

Visningar: 474
Inlagt 2011-11-29 14:10:07