Receptbeskrivning

Varmrökt lax med risotto primavera

Ingredienser för
1 lax
500 g sparris
12 dl vatten
3 grönsaksbuljong
2 schalottenlökar
olivolja
4 dl risottoris
2 dl vin
2 dl ärter
2 msk smör
2 dl parmesanost
svartpeppar


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning

Skär bort den nedersta grova delen och knopparna på sparrisen. Ställ knopparna åt sidan så länge. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningarna så att de löses upp. Koka stjälkarna mjuka i lite av buljongen. Mixa dem sedan tillsammans med den buljong de har kokat i.
Risotto Primavera: Finhacka schalottenlöken och fräs den i olivolja i en gryta utan att den tar färg. Rör i riset och låt det fräsa med en stund så att grynen blir glansiga. Häll på vinet och låt det koka in.
Häll på så mycket het buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt: Späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, cirka 20 minuter. Risotton ska vara krämig, men riskornen ska fortfarande ha en fast kärna i mitten.
Blanda i den mixade sparrispurén, knopparna, och gröna ärter när cirka 5 minuter av koktiden återstår.
Ta risotton från värmen, blanda i smör, ost och smaka av med peppar. Låt risotton vila under lock ett par minuter och späd eventuellt med mer buljong, risotton ska vara krämig.
Servera risotton nylagad tillsammans med laxen.

För alla
Rätten är fri från gluten men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri:Använd laktosfritt margarin istället för smör.
Gör mjölkproteinfri: Välj sojaost istället för parmesanost. Använd mjölkfritt margarin istället för smör.

Visningar: 365
Inlagt 2012-07-27 00:21:50