Receptbeskrivning
Ingredienser för
600 g potatis(ar)
500 g laxfilé benfri med skinnet kvar
flingsalt
svartpeppar nymalen
olivolja
1 bladpersilja
1 msk vetemjöl
1 st ägg stort helst av frigående höns eller eko
2 st citron(er)
mjöl till formning av burgare


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
8 burgare

1. Koka upp en stor kastrull saltat vatten. Skala potatisen och skär i jämna småbitar. Gnid in laxfilén med olivolja och en nypa salt och peppar. Lägg potatisen i vattnet och koka upp igen.

2. Lägg fisken i ett durkslag, täck med folie och placera ovanpå potatisen i grytan. Sänk värmen och koka 10-12 minuter tills både potatisen och fisken är färdiga. Ta upp fisken ur durkslaget och lägg åt sidan.

3. Låt potatisen rinna av i durkslaget, stjälp tillbaka den i kastrullen och låt ånga av. Finhacka persiljebladen. Mosa potatisen, låt svalna helt och lägg över i en bunke. Dra loss skinnet från fisken och flaga ner fiskköttet i moset. Tillsätt vetemjöl, ägg, hackad persilja, finrivet citronskal samt en rejäl nypa salt och peppar. Blanda alla ingredienser väl.

4. Mjöla ett rent underlag. Dela upp smeten i 8 delar, forma dem till 2 cm tjocka burgare och mjölpudra dem lätt. Lägg burgarna på ett mjölat fat och ställ in i kylen en timma. Om du vill frysa in biffar slår du in dem i plastfolie och fryser dem ostekta.

5. Värm olivolja på medelvärme i en stor stekpanna. Lägg i så många burgare som ryms och stek dem frasiga i 3-4 minuter per sida. Servera med citronklyftor, kokt broccoli och en sallad till.

Receptet kommer från boken Jamies matrevolution av Jamie Oliver
Foto: David Loftus och Chris Terry

Visningar: 691
Inlagt 2012-08-06 22:46:57