Receptbeskrivning

Hamburgerbröd manitoba

Ingredienser för
2 dl vatten
0.5 dl pulvermos pulver
50 g smör rumstempurerat
3 dl mjölk
20 g jäst
30 g strösocker
5 g salt
600 g manitoba cream


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Gör så här:
Koka upp vattnet och blanda i potatispulvret. Rör om tills du har ett ganska löst, potatismos. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
Värm mjölken tills den är fingervarm (ca 37 grader). Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt socker, salt och potatismos. Blanda tills potatismoset är upplöst i degvätskan.
Tillsätt mjölet och kör i en hushållsassistent tills du har en ganska torr deg. Kör inte längre än att det blandats ordentligt.
Släpp sedan ned det rumstemperarde smöret i degen, små bitar i taget. Fortsätt blanda tills du har en jämn, ganska lös deg.

Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek (ca 60 min).

Stjälp upp degen på ett bakbord, forma ca 100 – 110g stora degbollar och lägg på bakplåtspapper. Är det kladdigt, blöt händerna så fastnar det inte. Försök forma bollar och platta ut dem lite lite grann. Kom dock ihåg att de jäser både i sidled och uppåt. Låt bröden jäsa en gång till (ca 30 – 60 min beroende på hur varmt du har det).

Medan bröden jäser andra gången, sätt ugnen på 200 grader och ställ in en stor, ugnsfast form fylld med vatten långt ner. När bröden jäst klart, spray dem med en vattenflaska, ställ dem högt i ugnen och grädda ca 15 minuter eller tills de fått lagom färg. Ta ut bröden, lägg dem på en bakduk, spraya en gång till med vatten och lägg över ytterligare en bakduk.
När de svalnat så pass att de kan ligga i en plastpåse utan att den smälter lägger du ner dem och försluter påsen. Detta gör att de mjuknar ännu mer

Visningar: 207
Inlagt 2012-08-16 11:58:42